Drónok felhasználásának lehetőségei az egészségügyben szeminárium

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ | 2022. június 21., kedd 14:13

Drónos csomagszállítással egyre több cég kísérletezik világszerte, hiszen ezek a repülő eszközök nehezen megközelíthető, akár katasztrófa sújtotta területekre is el tudnak juttatni megfelelő eszközöket. Az egészségügy az a szakterület, ahol az idő meghatározó faktora az egészségvédelemnek, akár műveleti területen, akár kórházi körülmények között, ezért minden innovatív fejlesztés az ellátást segítheti.

Az MH Kiképzési és Oktatási Főnökség, az MH Egészségügyi Központ Hadműveleti és Kiképzési Osztálya, a Magyar Katona és Katasztrófaorvostani Társasággal karöltve szervezett szemináriumot az MH Egészségügyi Központ dolgozói, szakemberei és a társintézmények meghívott munkatársai részére, melyen a Dronehub Hungary Kft. és a Loricatus Kft. mutatta be a drónos szállításban rejlő lehetőségeket és az általuk fejlesztett eszközöket, módszereket június 21-én, az intézmény székhelyén.

A világ számos pontján, leginkább Dél-Amerikában az egészségügyi logisztika már javában használ drónokat, de nincs elmaradva az ázsiai térség, vagy Közel-Kelet, Szaúd-Arábia sem.

A felhasználó országokban rendszerint vér, gyógyszer és PCR tesztek szállítására veszik igénybe a drónokat, amelyek a magyar cég által, – különös körültekintéssel – fejlesztett szállítódobozokat használnak.

A magyar egészségügyi felhasználásnak számos perspektívája adott, és a szeminárium erre adott megfelelő gondolatébresztőt.

Katasztrófa sújtotta helyszíneken akár méréseket, szállításokat képes végezni a drón, műveleti területen eszközöket, gyógyszereket tud a kritikus helyszínekre juttatni. A gyógyító intézményekben labor eredmények útját és idejét rövidítheti le akár az osztályok és a laborok között, ahol nagy a távolság.

A fejlesztő cég vezetői által tartott elméleti előadáson halhatták, az élő bemutatón testközelből láthatták és vehették szemügyre a kifejlesztett szállítódoboz tulajdonságait, a drónos szállítás képességeit a szeminárium résztvevői.

Forrás: https://www.honvedkorhaz.hu/hirek/dronok-felhasznalasanak-lehetosegei-az-egeszsegugyben-szeminarium.html